24 Mart 2015 Salı

Dünya Sinemalarından: KULE 'THE TOWER' ve ÇİRKİN ' UGLY'


Hava buz gibi soğuktu hafta sonunda. Ve soğuk kış günlerinde zamanı değerlendirmenin ve biraz da kafaların içini bir süreliğine de olsa boşaltmanın en pratik yolu; sanata tutunmak. Bu yüzden hafta sonumu biraz tarih, arkeoloji, sinema ve fotoğraf dergilerine göz gezdirmekle ve ardından da peş peşe sinema filmleri izleyerek geçirdim. Genellikle biyografi türünde filmleri tercih etsem de bu defa bir değişiklik yaptım.

Dünya sinemalarından ve farklı türlerde seçmiş olduğum bu filmleri sizlere tanıtmak istiyorum. Biri Kore Fimi: KULE 'The Tower', diğeri de bir Hint Filmi: ÇİRKİN, 'Ugly' 

THE TOWER - KULE Filmi:

Bu film özellikle hepimizin ortak sorunu olan hızlı betonlaşmanın hayatımızı tehdit eden, olası felaketleri üzerine kurgulandığı için dikkatimi çekti. 21. Yüzyılda gelişen teknoloji ile birlikte sosyal hayatlarımızda da inanılmaz bir değişim yaşamaktayız. Mahalle kavramı giderek yok olurken, müstakil evlerin ve mahallelerin yerini göklere doğru uzanan yüksek kuleler (tower’lar, residence’ler) almakta.  İstanbul’da yaşamakta olduğumuz ilçede sağımız solumuz gökdelenlerin kuşatması altında. Bu soğuk gri beton yığınları ve dikey uzantılar sizi bilmem ama beni müthiş ürkütmektedir. Bu yüzden hafta sonu ‘hangi filmi izlesem acaba?’ diye düşüne-dururken gözüme çarpan ve konusu ile ilgimi çeken ‘The Tower’  ‘evet bu filmi izlemeliyim’ dedirtti bana. 

Filmin Konusuna gelince: Kore’de Seul’un merkezinde bulunan Tower Sky  ‘ikiz kulelerde çalışanlar yaklaşmakta olan noel kutlamaları için hummalı hazırlıklar içerisindedir. İnanılmaz lüks içinde olan kulede yönetim, konaklayanları memnun edebilmek için bir dizi sürpriz hazırlıklar gerçekleştirecektir. Çılgınca gösteriler içinde neler yoktur ki!..  gökdelenin etrafında fır dönecek olan helikopterler noel gecesinde, gökten yapay karlar yağdıracak, havai fişekler patlatılacaktır. İkiz Kulelerde herkes hazırlıklarla uğraşmaktayken bu esnada kulenin devasa mutfağında küçük bir yangın çıkar. Yangın büyümeden hemen söndürülür. Ancak partinin coşkusundan ötürü kimse aldırış etmez ve geceyi olanca ihtişamı ile yaşamayı sürdürür.  Helikopterler kulenin çevresinde dolanırken, bir yandan havai fişekleri patlatmakta, bir yandan da suni kar yağdırmaktadır. Kulenin etrafında öylesine muazzam bir görüntü hâkimdir ki. Sadece kulede yaşayanlar değil, dışarıda açık havada olanlarda kulenin ihtişamı karşısında patlatılan havai fişekler ve yağmakta olan karın etkisi içinde noeli büyük bir coşkuyla karşılamaktadırlar.


Tamamen cam kaplı kuleden geceyi seyretmek müthiştir.  Teknolojiyi elinde tutan insanoğlu öylesine ihtiraslı bir güç gösterisi içindedir ki,  sanki doğaya hükmetmektedir. Oysa doğanın da kendi içinde bir takım kuralları vardır. Ve bu şaşaalı gösteriler esnasında  öyle bir an olur ki, gösteri yapan helikopterler türbülansa  girerler… Ve o dakikalarda pilotlar kontrollerini kaybederler. Ve bir helikopter kuleye çarpınca ortalık bir anda cehenneme döner. İşte bu çarpmanın ardından asıl filmde bu dakikadan sonra başlar. 

Kulede mahsur kalan insanların yaşam mücadelesi ve bir dizi insanlık dersi içinde… filmi izlerken, müthiş etkileneceksiniz. Gerçekçi sahneler, aksiyon, dram.. heyecanla seyredeceğiniz ve pek çok duyguyu yaşayacağınız bu filmin sonunda… doğal olarak yaşadığımız yüzyıla ve kendi ülkemizde de sürekli artmakta olan ve bizlere model olarak dayatılan gökdelenlerdeki yaşam modellerine eleştirel bir açıdan bakma gereğini de duyacaksınız.  Bu filmi öneririm..

Sang-don Kim'in senaryosunu hazırladığı 2012 Güney Kore yapımı, Kule: ‘The Tower’ Filminin başrollerinde: Sul Kyung-gu, Ye-jin Son, Sang-kyung Kim ve Mina Cho oynarken filmin Yönetmenlik koltuğunda ise Ji-hoon Kim bulunuyor.

(Türkçe alt yazı seçeneği mevcuttur.)

* * * * * * * * * * * * * * *

ÇİRKİN 'UGLY' Filmi: Bir Korea Filmidir.

Filmin konusu ise, intihar teşebbüsünde bulunan ama bunu gerçekleştiremeyen bunalım yüklü bir kadının görüntüsü ile başlıyor. Ama sanmayın ki film ağır bir  atmosferde geçecek!.. Film, bir kız çocuğunun kaçırılması ile bambaşka bir boyut kazanıyor.

Kali, henüz 10 yaşında küçük ve şirin bir çocuktur. Kali'nin ebeveynleri bazı sebeplerden dolayı evliliklerinde boşanma kararı alınca şirin kız annesi ve üvey babası olan Shoumik ile hayatını devam ettirmektedir. Shoumik ülkesinin polis departmanında yüksek rütbeli bir polistir. Kali pazar gününü değerlendirmek adına babası ile birlikte dışarı çıkar ve gizemli bir şekilde ortadan kaybolur.

Kali kaçırılmıştır. Film, kız çocuğunun soruşturmasını yöneten polis memurunun başından geçen gizemli olaylarla karşı karşıya kaldığı hikâyeyi anlatmaktadır. Üstelik kaçırılan bu kız, yüksek rütbeli polisin kızı olunca da, heyecan dolu, birbirinden ilginç kurgular içinde sürükleyici bir senaryonun ortasında buluyorsunuz kendinizi. Güç aşığı polis, kızını bulmak için orantısız güç kullanırken, işleri daha da kötü hale sokacaktır.





Filmin adı neden ‘çirkin’? derseniz eğer..

Bu filmde insanların en yakınlarına karşı bile besleyebildikleri ve ‘bu kadarda olmaz’ diyebileceğiniz akıl almaz ‘seviyesiz, aşağılık’ duygularına tanık olacaksınız. Ve tek kelime ile siz de bütün bu olup bitenleri son derece ‘çirkin’ bulacaksınız.

Ünlü Hint yönetmen Anurag Kashyap her zaman ki gibi derin konuları kalemine alarak Çirkin – Ugly filminde izleyicileri kendine çekmeyi başarıyor. 

Yönetmen: Anurag Kashyap - Oyuncular: Alia Bhatt, Rahul Bhat, Surveen Chawla - Tür: Dram, aksiyon, polisiye. Filmin Gösterim Yılı: 2013


Ugly (Çirkin) Filminin Fragramı 


(Türkçe alt yazı seçeneği mevcuttur.)

Filmi seyrederken senaryonun bazı bölümlerinde 'şu sahnelerde biraz abartı var.!' ve 'Polis amca önüne geleni tokatlıyor, dövüyor!.. aman nasıl bir ego patlaması ve güç gösterisidir'  yada; 'hangi anne çocuğu kaçırılırken istenilen fidye parasına + kendi ihtiyacı olan parayı da eklemeyi düşünür!!!' dediğim anlar da olmadı değil.. Ama sonuçta bu bir film. İzleyen her insan kendi bakış açıları doğrultusunda değerlendirmelerde bulunacaktır.  Kültürler farklı da olsa insan her yerde hep aynı insan!.. Her iki film de son derece sürükleyici idi.  Öneririm..

1 yorum: