1 Kasım 2014 Cumartesi

Başka bir senfonidir sonbahar


Mevsimler içinde kendini fazlasıyla hissettiren bir aydır sonbahar. Nice sanat eserine ilham kaynağı olmuştur. Müzisyeni,  şairi, ressamı, fotoğraf sanatçısı mevsimin yaymış olduğu ışığıyla, kokusuyla, dokusuyla beslenmiştir adeta'Bu hüznü siz de bilirsiniz / Anlat deseniz anlatamam / Enine boyuna yaşarım ancak'' demiş Turgut uyar.   

Sonbahar içimizde biriken hüznün resmidir bir anlamda. Yağmurlar, göz yaşlarımızı, kuruyan ve dökülen yapraklar birer birer kaybettiklerimizi, sisli puslu havalar içimizin karanlığını günyüzüne çıkarıverir bir anda. (Yer: Silifke-Narlıkuyu)



“Yaprak sıkılmıştı ağaçtan, bahaneydi sonbahar.”  der
Necip Fazıl Kısakürek.

Mevsim yazdan güze dönerken toprak sevgiliye kavuşma anının heyecanı ve özlemi içindedir. Hazanın kalbinde yanıp tutuşan yapraklar, hasret ateşiyle kavrulurlar. Ve bir bir düşerler dallarından yerlere. Yeşil vadiyi, çimeni, ormanı bir yorgan gibi örter, sarı ve turuncu rengin tonlarıyla boyarlar birer birer. Ve ardından bir hışırtı duyulur esen rüzgârlara karışan. Gök gürler, şimşekler çakar… Damla damla yaş akar dallardan.. Artık hazan vaktinin senfonisidir çalan...(Gönen-Dağ Ilıca Bölgesi)


Bir rüzgar esiyor hafiften,
bir ayrılık melodisi çalıyor sanki gizliden…

Bizim gibi fotoğraf tutkunlarını da davet eder doğa. Düşen her bir yaprağın ardına takılırız. Sararmış yapraklar, yeşilden kırmızıya dönüşen ağaçlar… Mis gibi toprak kokusu nasıl da çağırır bizi. (Yer: Kütahya Bölgesi / Akdağ) 


“En sevdiğim mevsime geldik; yapraklar sararacak, gök gürültülü yağmurlar yağacak. Sonbahar, hüzündür; hüzün ise ben demektir.” der Özdemir ASAF


Hangimiz sonbaharı yaşamadık ki!.. an gelir yazı, baharı yaşarız ömrümüzde ve an gelir!.. hiç yaşamasaydık keşke o mevsimi deriz !.. yeter ki yaşadığımız ‘son bahar’ olmasın!..

Şimdi yine mevsim sonbahar, bizim ise elimizde kameralar;  o kare senin,  bu kare benim diye dolanırken ormanın içinde kayboluyoruz derinlere. Doğanın anlatacakları ne çok birikmiştir kim bilir! İşte bu yüzden şimdi biz susalım, fotoğraflarımız anlatsın sonbaharı...


Kazdağları’nda ulu çınarların ve çam ağaçlarının arasında dolaşırken, Hasanboğuldu şelalesi’nin bir tül zarafetinde yükseklerden aşağıya akışı ve sararmış yaprakların sudaki süzülüşlerine bir de ağaçların yansımaları karışınca… sonbahar en güzel senfonisiyle karşılar bizi.

“Onu neden sevdiğimi bir türlü anlamıyor. Ağzı temmuz sıcağı, bakışları sonbahar. “Attilâ İlhan


Tabiat ana gökyüzüne, ağaçlara, dallara, güneşe vurgundur ve ayna tutarak bizleri de davet eder kendi sahnesine adeta. Değil mi ki en büyük sanat eseri kâinatın ta kendisidir! O bunu iyi bilir, sevgiyle ve şükranla ağırlarken doğayı, aynı sevgiyi ve itinayı bizlerin de göstermesini ister.. İşte bu yüzden biz de fotoğraflarımızı paylaşırken, bizimle birlikte doğanın seslerine siz de kulak veriniz ve yaşadıklarımıza, hislerimize siz de ortak olasınız isteriz.  


“Sökülüp salkım salkım leylekler gelirse ilkbahar olur, kül mavinin yanına kirli sarı gelirse sonbahar,sen benim yanıma gelirsen kıyamet olur “ Attilâ İlhan

Bir ormanın içine; kâh Abant’a, Gölcük Gölün’e, kâh Yedigöller’e -öylesine zengin ve cömert bir coğrafyaya sahip  iken-  mutlaka yakın bir seçeneğiniz vardır sizin de! atın kendinizi doğanın kucağına bir yerlere…  Sık dokunmuş bir halı gibi serilmiş turuncu alacası yapraklar üzerine, uzanın boylu boyunca. (Yer: Kazdağları/ Hasanboğuldu Şelalesi)


Yıldırım Gürses’in içli içli söylediği ; “Düşen bir yaprak görürsen, beni hatırla demiştin, biliyorsun seni ben sonbaharda sevmiştim..” i mırıldanın keyfinizce J

Uzanıp bu geniş manzarayı seyre dalarken, dalın hülyalara, ormanda yaşanmışların gerisinde kalan anılarınıza yenilerini ekleyin bir kez daha. Çoğalın, arının…

Daldığınız hülyalardan çıkıp, gökyüzüne bakın bu defa.  Ağaçların gölgesinde soluklanırken güneş ışıklarının ince bir tül gibi içeriye süzülüşünü hayranlıkla seyrederken,  doğru kare fotoğraf da size kucak açıverir bir anda.


“Nasıl iş bu her yanına çiçek yağmış erik ağacının, ışık içinde yüzüyor, neresinden baksan gözlerin kamaşır. Oysa ben akşam olmuşum, yapraklarım dökülüyor usul usul, adım sonbahar. “Attilâ İlhan

Sonra ağaçları, çalıları, yaprakları gözlemlersiniz. Kimi birbirine dolanmış, kimi başı dik ama hiç bir zaman hiç bir yerde yalnız değildirler. Coşkuyu severler sadece. Anlarsınız siz de, boşuna değildir, güneşle dostlukları, bulutlar ile yarenlikleri, toprak ile vuslatları. Bundandır sonbaharda yapraklarını savurup etraflarına saçmaları. (Yer: Gönen/Ilıca Bölgesi)


“Dikenin kalbime battığı bir sonbahar günüdür. Sen elini bulutların içinde gezdirirsin, bulutlar senin gözlerinin üstünde yürürler.Attilâ İlhan 

Bir dinginlik, durgunluk, sakinlik hali sezinlersiniz sonbaharda. Ağaçlar durgun ve mahzun, göllerde de bir koyu rehavet saklı gibidir. Su hayat verdiği yeşilliklerin koynunda uykudadır adeta. Can verdiği yapraklar şimdi onun kollarındadır...


“Sen yaz/dın ben son/bahar”

Doğanın güneşle, ışıkla, gölgeyle oyunu devam eder, yolları aşarsınız. Bir an gelir ki sisler kaplar önünüzü. Sislerle oyununuz başlar şimdi de, kovalarsınız. Ardından bir anda gün iken gece oluverir… gök gürler, şimşekler çakar…

Yağmur bardaktan boşanırcasına yağar… Akar, akar, sel olur, arınır her şey… Yeni bir perde aralanır birden ve gökkuşağı alabildiğine ışıltısıyla başımıza taç olur yeniden.  


Esin Bozdemir

18 yorum:

  1. ben de sonbahar üzerine bir şiir yazmış şimdi verecektim.çok güzel hazırlamışsınız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Tolga,

      Teşekkür ederim Sevgili Tolga, sizin de şiiriniz çok güzeldi .)

      "(...) sen ve ben / hazan yaprağı gibi / ellerim/iz üşüyor / tutar mısın..."

      Esenlikler dilerim...

      Sil
  2. Defalarca, tekrar tekrar yeniden dönüp bakılacak harika bir çalışma olmuş. Fotoğraflar doğayı en ince ayrıntısına kadar yansıtıyor. "Sanatçı gözüyle görmek", bir profesyonel gibi çalışmak, dünyayı en güzel haliyle yakalamak... Çalışmanız insana bunları düşündürüyor. Şiir gibi, tablo gibi bir sonuç çıkmış ortaya.
    Elinize, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Makbule Abalı,
      Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim Sevgili Makbule...Fotoğraf tutkumuz bizi muhteşem doğayı keşfetmeye, keşfettikçe güzellikleri onları ölümsüz kılmaya doğru sürüklerken..doğaya ve hayata dair pek çok detayda, görme biçimlerimizi, bakış açılarımızı da etkiler oldu.
      Sevgiler ve iyi bir hafta dilerim..

      Sil
  3. Severek okuyup fotoğraflarına baktığım bir yazı olmuş. Bana göre sonbaharı en güzel şehir de: Ankara'dır.
    "Ankara'da aşık olmak zor iki gözüm. " Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @bahçe perim,

      Her insan için yaşamış olduğu yer bir başkadır.
      Genel de olsa, bilir dokusunu, insanını, şehrin ayrıntılarını..

      Benden de bahce perim'e bir Behçet Kemal Çağlar dizesi gelsin :)
      " Ankara (...) Gönlümü atsalar da dünyanın bir ucuna, / Düşer bir gülle gibi Ankara’nın burcuna,
      Bilmem şahin sığar mı avuçların ucuna, / Ankara’da ben böyle çırpınarak yaşarım. "

      Sevgilerle...

      Sil
  4. Sonbaharı ve hüznünü çok severim çok. Ama sadece pazar günü olmasın. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @hüznün tadı,
      Bloğunuzun adı da 'hüznün tadı', ne kadar sevdiğiniz belli..Her mevsim ayrı güzel..
      Sonbaharda ise bir başka gizem, bir başka renk var..Sevgilerimle..

      Sil
  5. fotoğraf lar çok güzel: ))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @sevdicann,
      Sayfama hoş geldiniz : ))
      Teşekkür ederim..

      Sil
  6. Sonbahar hep dingin yapıyor insanı, değil mi? Çok güzel kareler, hoş alıntılar, samimi cümleler eşliğinde... Daha ne olsun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @beyza aydin baser,
      Siz de sayfama hoş geldiniz ::)
      Sonbahar, hüzünlü bir ay..Durgun ve dinginlik yapıyor insanı da evet.
      Şairlerimiz öylesine güzel sonbahar şiirleri yazmışlar ki, şiirsiz olmazdı..
      Beğenileriniz için teşekkür ederim. Sevgilerimle...

      Sil
  7. Sonbahara övgü nefis bir post.
    Gözüm gönlüm açıldı, ruhum dinlendi gece gece...
    Ellerine sağlık Esinciğim...

    Sonbahar deyince Yedigöller düşer aklıma ilk...
    Rotanızı hiç oraya çevirdiniz mi bilmem ama, şiddetle tavsiye ederim..
    Tam senin objektifin için biçilmiş kaftan...
    Binbir çeşit renk, eşsiz bir armoni...
    Sevgiler Esinciğim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Zeugma,
      Teşekkür ederim sevgili Zeugmacığım.. Yedigöller'e gitmiş ve bloğumda yayınlamıştım (yan widgetta 'yedigöller' etikletinde var.) ama mevsim sonbahar değildi. Bir de sonbaharda gitmek lâzım Yedigöller'e çok haklısın..
      Bilmukabele Zeugmacığım..Sevgilerimle..


      Sil
  8. Asuman Yelen "Başka bir senfonidir sonbahar" kaydınıza yeni bir yorum yaptı:

    Bir sonbahar aşığı olarak diyorum ki, tüm bu güzellikleri, böylesine görkemli bir renk şölenini gözler önüne sunabilmek için her yere her şeye sevgiyle bakmak gerek. Tabii bir de ustalık. Şairlerin ruhlara işleyen dizeleriyle de süslenince hem ruhlar hem gözler müteşekkir oluyor. İyi ki varsın buralarda Esin' cim. İç bunaltan kasvetimden tatlı bir hüzne yumuşacık bir geçiş yaptım sayende.
    Güzellikler hep seninle olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi ki siz de varsınız Asuman ablacığım. Usta şairlerimiz öylesine güzel sonbahar şiirleri yazmışlar ki, onlarsız olmazdı. Ama ben bilseydim eğer 'Bir tatlı huzur almaya... Kalamış'a giderdim' sizin için.) Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Bilmukabele Asuman balacığım...Güzel bir hafta dilerim.. Sevgilerimle..

      Not: Yorumunuza yanıt yazısını yazarken yanlışlıkla sildim..Bu şekilde kopyaladım Asuman ablacığım..

      Sil
  9. Hayran hayran okuduğumu hatırlıyorum, neden yorum yazmamışım... Çok sevdiğim sonbahar ve renkleri,yazı ile çok güzel buluşmuş Esinciğim. Yeniden hatırlattığını için teşekkürler, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Arzu Sarıyer,
      Ziyaretinize ve değerli yorumunuza çok memnun oldum Arzu Öğretmenim. Yine eskisi gibi toplansak blog çatısı altında ne iyi olur! Sosyal ağlarda; İg'di, face'di derken ne çok dağıldık...bloglara eskisi gibi uğramaz olduk. Ama özledik değil mi bloglarımızı!. Arada sırada arşiv yazılarını paylaşıyorum ben de! hem nostalji oluyor, hem de bir kez daha tarihi yaşıyorum yeniden... Ben teşekkür ederim. Sevgiler, selamlar...

      Sil